Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor
de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul
alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului.
Din
punct de vedere medical, postul nu este nici o perioadă de înfometare extremă,
nici de supraalimentare cu produse permise.
Postul
inseamna cumpatare, moderatie in toot ceea ce facem, inclusiv in mancare.
Primavara
ne pune la dispozitie o bogatie de legume si fructe, verdeturi, alimente
sanatoase pe care le putem
utiliza (cu moderatie ) in perioada de post, surse de proteina vegetala,
aminoacizi esentiali, grasimi sanatoase, glucide cu eliberare lenta, vitamine,
minerale, antioxidanti; ne asigura o alimentatie diversificata si echilibrata.
Verdeturi (spanac, stevie, loboda, urzici, leurda, untişor, ceapa verde, pătrunjel, salata verde); consumati-le pe cat posibil in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, sub forma de salate; daca le gatiti, folositi o fierbere scurta la aburi.
Proteina
de origine animală (din carne, pește, lapte si derivate) poate fi înlocuita cu
proteina vegetală din soia, ciuperci, alge, dar și din leguminoase: mazăre,
fasole, linte, năut, semințe, nuci.
Cereale integrale
Quinoa: conţine foarte multe proteine, aminoacizi esentilai,
vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic),
minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan,
fosfor, zinc).
Fructe si Seminte oleaginoase (migdale, nuci, arahide, caju, in,
susan, dovleac, chia ); contin grasimi sanatoase, vit E, B, minerale,
antioxidanti, antioxidanti; ne confera energie, ne dinamizeaza, ne ajuta sa
depasim astenia de primavara.
Leguminoase (fasole, mazare, linte, naut): bogate in
proteine, vitamine, minerale, glucide cu eliberare lenta, grasimi sanatoase,
fibre; stimuleaza tranzitul intestinal, ajuta la reglarea valorilor
colesterolului si glucozei sanguine.
Sa nu uitam de miere (ca atare sau adaugata in ceai, cafea, sucuri
naturale) care este o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale,
antioxidanti care ne mentine tonsul fizic si psihic.
De asemenea, fructele si sucurile de fructe nu trebuie sa
lipseasca din meniul zilnic.
In
zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou,
hering, sardina), foarte benefic sănătăţii prin aportul de acizi graşi omega 3.
In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din
soia, preparate in casa; produsele de soia din comert (pate, crenwursti) contin
E-uri, modificatori de gust şi
aromă, conservanţi, deci prin consumul lor zilnic nu numai că nu detoxificăm
organismul, dar îl şi încărcăm cu toxine care, pe perioadă scurtă sau lungă de
timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afecţiuni
grave (cancer, alergii, scăderea imunităţii organsimului).
Este
important, totodată, să nu uităm să ne hidratăm pe perioada postului: apa
plata, apa cu suc lamaie, ceai verde, ceai alb, ceai oolong, soc, mesteacăn, anghinare, păpădie, cicoare, armurariu,
coada-şoricelului, ghimbir, tei, ginkgo-biloba, sulfina galbenă, lavandă,
sunătoare.
În general, înainte de a începe un post, trebuie să consultăm și
un medic, să facem un set de analize și să adaptăm postul la vârstă, la
afecțiuni, la starea de sănătate sau la boală; atente trebuie sa fie in primul
rand persoanele vârstnice, care suferă de mai multe afecțiuni cronice,
metabolice, cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare pentru care un
post prelungit și restrictiv poate fi contraindicat.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu